Skip to content Skip to footer
O vinariji

Podrum Radovanović

Podrum Radovanović se nalazi na dedovskom imanju u Krnjevu. osnovan je 1990. godine. Miodrag Mija Radovanović, doajen srpskog vinarstva, vinar i enolog sa diplomom Poljoprivrednog fakulteta, osniva Mali podrum Radovanović, prvu privatnu vinariju u Srbiji, koja je od početka bila orijentisana na stvaranje visokokvalitetnih vina. Mija je jedan od inicijatora i osnivač Udruženja proizvođača vina sa oznakom gegrafskog porekla Šumadija 2013 godine i nosilac je titule Počasni vinski vitez Šumadije. Mali porodični podrum od te daleke 1990. vremenom je rastao i dograđivao se da bi već početkom dvehiljaditih godina postao ozbiljna vinarija sa najsavremenijom enološkom opremom kapaciteta za proizvodnju preko 300.000 litara vina.

Podrum Radovanović je danas jedan od lidera i vinski svetionik u proizvodnji visokokvalitetnih vina u Srbiji. Mija ima još jednu titulu, ali nezvaničnu dodeljenu od ljubitelja vina “Kralj kabernea” a njegovo kraljevstvo ima svoj dvor, to je novi porum ispod samih vinograda u Krnjevu, izgrađen 2017. godine, u kom se kreiraju i neguju vina samo od sorte Canernet Sauvignon. Vrhunska oprema za predu grožđa, inox i drveni fermentarori, barik sala sa novim buradima od francuskog, srpskog i američkog hrasta namenjeni su samo premium liniji vina (Reserve i Grand Reserve). Tu je i veoma udobna degustaciona sala za 14 osoba iz koje se pruža jedinstven pogled na široku dolinu reke Velika Morava.

Umesto klasičnog vinskog turizma Podrum Radovanović neguje specifične forme namenskih degustacija i svetkovine povodom berbe grožđa kao što su svojevremeno bile “Ambasodorske berbe” i muzički koncerti u vinogradu. U funkciji su dve degustacione sale, jedna je sa wine shop-om i kuhinjom u „starom“ podrumu, a druga je u „novom“ podrumu. Posete i obilazak podruma su moguće jedino uz najavu.

Vinogradi 50.5 ha ukupne površine u vlasništvu podruma Radovanović, pripadaju Krnjevačkom vinogorju, Šumadijskom vinogradarskom rejonu/oznaci Šumadija. Godišnja proizvodnja je do 300.000l, od čega prosečno 60.000 litara vina sa geografskim poreklom oznake „Šumadija i prosečno 240.000 litara vina bez geografskog porekla.

Sorte vinove loze:

Chardonnay (22 ha), Pinot Gris (3 ha), Riesling Rhine (1,50 ha), Cabernet Sauvignon (19 ha), Cabernet Franc (5 ha).

Ponuda vina Podruma Radovanović:

1. Chardonnay Classique Radovanović 2022. Chardonnay 100%. Belo suvo vino.Proizvodnja u inox sudovima.

2. Chardonnay Selekcija Radovanović* 2021. Chardonnay 100%. Belo suvo vino sa geografskim poreklom „Šumadija“ Odležavanje: 12 meseci u barik buradima.

3. Rizling Rajnski Radovanović 2022. Riesling Rhine 100%. Belo polusuvo vino. Proizvodnja u inox sudovima. A

4. Sauvignon Blanc Radovanović 2022. Sauvignon Blanc 100%. Belo suvo vino.Proizvodnja u inox sudovima.

5. Pino Sivi Radovanović 2022. Pinot Gris 100%. Belo suvo vino.Proizvodnja u inox sudovima.

6. Rose Radovanović 2022. Cabernet Sauvignon 100%. Roze poluslatko vino. Proizvodnja u inox sudovima.

7. Cabernet Sauvignon Classique Radovanović 2020. Cabernet Sauvignon 100%. Crveno suvo vino. Odležavanje: 12 meseci u drvenim bačvama.

8. Franc Cabernet Sauvignon Radovanović 2020. Cabernet Sauvignon 50%, Cabernet Franc 50%. Crveno suvo vino. Odležavanje: 12 meseci u hrastovim bačvama.

9. Cabernet Sauvignon Réserve Radovanović* 2019. Cabernet Sauvignon 100%. Crveno suvo vino sa geografskim poreklom „Šumadija“. Odležavanje: 24 meseca u barik buradima.

10. Cabernet Sauvignon 30 Grand Réserve Radovanović* 2017. Cabernet Sauvignon 100%. Crveno suvo vino sa geografskim poreklom „Šumadija“ Odležavanje: 2 godine u barik buradima, kao i 3 godine u bocama.